Albanië, onze wrap up
Door: Erwin en Marjan
Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan
15 Juni 2025 | Albanië, Tirana
Wat we zijn vergeten te benoemen:
- Knuffelberen zien we bij veel huizen hangen. Bij de bouw van een nieuw huis hangen veel Albanezen uit bijgeloof een knuffel aan dat huis. Men gelooft dat de knuffel hen en het gebouw beschermd tegen het boze oog. De knuffel blijft gewoon hangen als het huis klaar is, tot hij helemaal is vergaan.
- Ik ontwikkel vaak een hoofdpijn in de 10 dagen dat we hier zijn. Op een dag zie ik een alert voor de luchtkwaliteit, 307 gevaarlijk niveau fijnstof. En wat blijkt: Uit rapporten blijkt datAlbanië één van de landen is met de hoogste fijnstofconcentraties in Europa. Dit kan bijvoorbeeld ook hoofdpijn veroorzaken.
- Het is een heiïg land, zal wel door de hitte komen. Maar op de meeste dagen kunnen we de zee niet van de lucht onderscheiden en de bergen zien we maar vaag.
- Het is een rommelig land, overal langs de wegen liggen plastic flesjes en blikjes, containers zitten overal overvol, soms ligt er zelfs een dode hond in.
- Het land staat vol met kastelen. Werden we in Japan tempelmoe, Albanië leent zich er goed voor om kasteelmoe te worden.
- We zien vreemde hooistapels in de vorm van piramides. Ik heb me suf gegoogled maar kan niet vinden waarom ze dit zo doen.
- Albanees is heel lastig, het alfabet bestaat uit 36 letters en ze gebruiken zoveel letters voor één woord. Neem nu hi dat is përshëndetje of dankke is faleminderit. Oh en ze zijn hier nogal van shit: shitje, shitet, shit, gjyshit betekenis: verkocht, te koop, verkopen en grootvader. Tja...
Tips:
- De eerste keer pinnen was een beproeving, pin zonder conversion rate anders kost het je zo 40euro extra op 300euro! Op internet lazen we dat contant geld de regel is, maar op veel plekken kun je ook met je bankkaart betalen of met euro's.
- Neem waterschoenen mee, scheelt een hoop ongemak en klungelige praktijken haha.
En dan onze overall conclusie: Albanië, echt wel geromantiseerd op internet, maar pareltjes zijn er zeker, zowel qua zee, bergen en blauwe blue lagoons, maar ook qua mensen, eten en hotels! De wegen zijn soms smal, met stressige bochten, en toch is het er relaxt reizen. Te heet om teveel te doen, ook in juni, maar ideaal om te chillen of overtollig zweet kwijt te raken tijdens een hike. Aan wildlife geen tekort. Vooral slangen, nog nooit zoveel gezien! Dussssssss.... we komen zeker terug voor een hike of duik in het heldere water (en dan nemen we waterschoenen mee voor de tenenbrekende kiezelstranden ;)
Ps. Heen en terugreis vertraging = minder leuk, maar daar kunnen die Albanezen niets aan doen ;)
15 Juni 2025 - 09:26
Cindy:
Een mooie wrap up van de veelzijdige reis. Handige weetjes, tips en do's en don'ts. Grappig van die knuffels, zou helemaal passen bij Fleur ;-)
Goede terugreis! Liefs!