Blue eye 2, zon, zee en strand
Door: Erwin en Marjan
Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan
13 Juni 2025 | Albanië, Himarë
Op 12 juni rijden we naar Himarë, maar niet voordat we ook de zuidelijke Blue Eye hebben aangedaan. De weg ernaartoe is al erg mooi. Inhet Albanees wordt deze Blue Eye Syri i Kaltër genoemd. Het is een karstverschijnsel bij de Albanese plaats Muzinë. Deze zoetwaterbron is naar verwachting meer dan vijftig meter diep. Elke seconde komt hier onder hoge druk 6m³ helder mineraal water naar boven. Eerst parkeren voor 300 lek en dan entree betalen van 50 lek p.p. Het is druk, zo toeristisch hebben we het nog nergens gezien, maar wat we zien is wel heel mooi! We zien veel mensen met zwemkleding lopen, maar zwemmen mag hier niet. Als we genoeg turquoise water hebben gezien, lopen we terug naar de auto.
De weg naar Himarë gaat door de bergen en we zien mooie uitzichten. Zo nu en dan hebben we last van vertraging: of door iemand die niet kan rijden, of omdat er weer iemand op de weg geparkeerd staat om even een boodschap te doen en er zo geen bus en auto meer langs kunnen. Zo'n 5 km vanaf onze plek van bestemming zien we een brand op de berg, best dichtbij, niet fijn! Hopelijk blijft het daar en verspreidt het zich niet.
Met 1,5uur komen we aan in ons hotel op een berg, en wat een uitzicht! Zelfs vanuit de douche kunnen we van het uitzicht genieten. We gaan naar Livadhi beach. Oké eerlijk is eerlijk, hier vinden we het blauwe water zoals we kennen van de Malediven. Maar.... het strand blijft een tenenbreker, en dat wordt nog eens bevestigd als we een Nederlander (die eerst op badslippers liep) zijn bergschoenen zie halen en daarmee het water in zien gaan haha... als ie maar niet verzuipt ;) Erwin ziet een mooi oranje visje in het water, ik zie niets anders dan mooi gekleurde stenen. We strompelen klungelig het water uit en gaan nog even hobbelig op het strand liggen om van de zon te genieten. En wat er dan gebeurt....... de zon, die hete, hete vuurbol, verdwijnt, achter - je gelooft het niet! - licht grijze met regen dreigende wolken!! Even krijgen we weer lucht! De regen komt niet,maar de ergste hitte is even weg. We klagen niet, maar toch best lekker dit. We rijden naar het centrum van Himarë, doen wat boodschappen, lopen over de boulevard en rijden terug naar ons hotel. Lekker relaxen op ons balkon, voordat we een heerlijke maaltijd nuttigen (octopus, zeebaars en zeevruchtenpasta) bij Fig [e-38] Olive, de sfeer en het uitzicht zijn idyllisch :)
13 juni staat in het teken van relaxen. We genieten een hele dag van zon, zee en strand op Livadhi beach. We zien best wat visjes in het water, daar heb je geen duikbril voor nodig. De dag vliegt voorbij,terwijl we genieten van deze plek.Hier zouden we best nog eens naartoe terug kunnen. Morgen onze laatste dag voordat we weer naar huis gaan.