Blue eye en toch geen schrammetje - Reisverslag uit Shkodër, Albanië van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu Blue eye en toch geen schrammetje - Reisverslag uit Shkodër, Albanië van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu

Blue eye en toch geen schrammetje

Door: Erwin en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

07 Juni 2025 | Albanië, Shkodër

We ontbijten heerlijk in het hotel, vers fruit, eitje, lekkere koffie en cake. Daarna vertrekken we naar Theth in de Albanese Alpen. Hoewel de afstand slechts ongeveer 70 kilometer is, is de reistijd zeker twee uur. We hebben de Gopro op de auto, want we rijden door een geweldig landschap met bergen. De wegen zijn krap, het is flink stressen voor sommigen van ons (ik dus haha). De spiegel moet zo nu en dan ingeklapt worden om schade te voorkomen. We rijden door tot aan Nderlysaj. Vanaf hier wandelen we in ruim een uur naar naar de “Blue Eye” of de Syri iI Kaltër in het Albanees. In tegenstelling tot de “Blue Eye” bij Sarandë, is dit geen bron, maar een poel gevoed door een waterval. In het begin zien we al prachtig mooi water, zo blauw. Het is heet, de weg lijkt lang. Maar eenmaal aangekomen, zien we waar we het voor gedaan hebben: het water is zo turquoise en zo mooi! Het is druk, iedereen wil zwemmen. Toch weten we een paar foto's te maken waarbij het lijkt alsof we alleen daar zijn. We lopen daarna grotendeels dezelfde route terug, maar eerst een kleine detour en een eng bruggetje, durf ik het? Nee, ja, nee, nee... Erwin wil terug lopen, ik zeg we doen het! Yay! Als we weer bij de auto zijn, rijden we naar Theth. Vanaf hier wilden we nog naar de Grunas waterval lopen, maar het is al later dan gepland en we moeten nog 2uur terug met al het bochtenwerk, dus we besluiten te gaan. Op sommige momenten moet er flink geremd worden om een botsing te voorkomen, maar Erwin is een relaxte chauffeur en heeft er geen stress van. Zonder schrammetje weet hij ons weer uit de bergen te manoeuvreren. Onderweg komen we koeien tegen op straat, ezels, schapen, varkens en een slang. Behoorlijke beestenboel hier.

We maken nog een stop bij de Mesi bridge, de best bewaarde Ottomaanse brug van Albanië die we ook tegenkwamen op één van de schilderijen die in het hotel hangt. Mooie brug, we lopen er overheen, zien ook hier weer ontzettend helder water en daarna rijden we terug naar Shkodër.

We genieten op ons balkon van de zon (zweten!!) voordat we stad in gaan om wat te eten. In de stad is het druk, overal hangen tv schermen. Albanië moet voetballen tegen Servië voor de WK kwalificatie. We zoeken een - door het hotel - aanbevolen restaurant op en duiken een zijstraatje in voor een tafeltje waar het wat minder druk is. Restaurant Qilari blijkt echt een aanrader te zijn. We eten kebabs, worst en koolbladeren gevuld met rijst en vlees. Een feestje!

We lopen via de drukke straten waarin iedereen met spanning zit te kijken naar de voetbalwedstrijd, maar waarbij de terrassen snel leeglopen als het 0-0 blijft. Wij strijken nog even neer op ons eigen balkon voordat we deze heerlijke dag afsluiten!

• 08 Juni 2025 - 09:41

Cindy:

Wat klinkt dat goed zeg! Prachtige foto's en het lijkt inderdaad alsof jullie alleen zijn haha. Maar de weg ernaartoe....brrrr....hadden wij niet aangedurfd hoor. Stoer van Erwin!!

Zoals ik lees, is het kwaliteit van eten fors verbeterd. Fijn zeg.

Geniet maar van die hitte, hier is het een en al regen en stuk frisser ;-)

Liefs