Raki "from the home"
Door: Erwin en Marjan
Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan
06 Juni 2025 | Albanië, Shkodër
Vroeg opgestaan in het Lindner Airport hotel. Ontbijtje genuttigd en om 5.15u stond de taxi er die ons in 10 minuten naar het vliegveld bracht. Wat een drukte! Maar het ging vlot, om 6u zaten we al aan ons zelf meegenomen budgetvriendelijke broodje uit het hotel haha.
In de lucht zie ik voor het eerst, best dichtbij een ander vliegtuig voorbij komen. Ik kan zelfs op de staart lezen dat het TUI betreft. Toch bijzonder!
We hebben een half uur vertraging maar komen slechts 10 minuten later dan gepland aan. Op naar de auto, dat was even zoeken. Nadat we eerst fout liepen zijn we rond 10.30 bij het autoverhuurbedrijf. Daar was het flink lang wachten, na bijna 2uur hebben we dan eindelijk de auto. Door files, rijden we wat binnendoor wegen, met de nodige hobbels en gaten in de weg. De mensen zelf zijn erg voorzichtig en rijden heeeel langzaam.
We zijn rond half 3 in het hotel en kunnen al inchecken in het Tribute hotel. Heerlijk ruime kamer met balkon aan de straatkant. We horen dat het een nationale feestdag is waardoor veel dicht is, hebben wij weer, dit is niet de 1e keer dat dit gebeurt haha. We gaan op pad: pinnen, SHEIN winkel bezoeken en naar het Rozafa kasteel.
Pinnen was een drama, er leken behoorlijke kosten aan verbonden tot wel 11% opslag (bankkosten aangezien het geen Shengenland is) los van 7eur commissie, maar tip: zoek een automaat met de optie: zonder conversion rate. Dat zagen we eerst niet staan! Uitkomst: scheelde €30 op €300. Volgende stop de SHEIN winkel. Die ziet er niet uit en gaan we niet eens binnen. De straatjes in het oude centrum zijn er gezellig, hier komen we zeker terug.Ook zien we veel moskeeën, niet raar aangezien de Islam de grootste religie is in Albanië.
Op naar het kasteel, 3km, een uur lopen en heet! Onderweg water en cola gekocht. Laatste stuk bij het kasteel naar boven zijn gladde keien, dus we moeten oppassen waar we lopen. We betalen 400 p.p lek (€4) om naar binnen te mogen. Er is nog weinig over van het kasteel behalve de buitenste muren. De uitzichten zijn geweldig, wel wat heiïg. Terug delen we een biertje tijdens een korte pitstop, daarna door, maar niet zonder dat we weer water kopen. 33,5 graden en bijna geen wind is best heet!
Terug in de stad nuttigen we een drankje op een dakterras, waarna we aanschuiven voor een heerlijk antipasta plankje, entrecote en lasagne bij restaurant M'Shijon. Je ziet hier veel Italiaanse restaurants, een overblijfsel van de Italiaanse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. We sluiten af met een raki, het nationale drankje hier. Onze ober zegt: from the home. Waarop ik de link met homemade leg: " Oh, you make it yourself?". No, no, no zegt de ober, from the home you know. Aha, het drankje is van het huis ;)
We zijn moe, doen nog wat boodschappen en lopen door de drukke straten met DJ's en live muziek naar ons hotel. We praten na op ons balkon. Onze eerste indruk van Albanië: heet, vieze straten, slechte wegen waardoor je lang onderweg bent en weinig kilometers maakt, duurder dan gedacht en druk! Maar ook: mooie bergen, 's avonds heerlijk zwoel en lekker eten!
07 Juni 2025 - 09:38
Cindy :
En daar is het volgend reisverslag [e-1f600]. Leuk om weer te lezen en heel gevarieerd lees ik qua beleving. Dat het er zo duur en vies is, herken ik wel. Jaren geleden in Albanië geweest. Het eten viel mij toen erg tegen. Ik ben benieuwd hoe jullie dat verder gaan ervaren (alhoewel die antipasti lekker klonk haha). Enjoy! Liefs
07 Juni 2025 - 11:12
Wouter:
Hoihoi. Heerlijk die verslagen. Vaak zo herkenbaar, dat maakt het extra leuk. Nog ff een tip vwb benzine tanken. Niet alle tankstations nemen het nauw met de kwaliteit van de brandstof. Informeer even naar de betrouwbaarste (ik ben de naam kwijt)