Faleminderit mamit! - Reisverslag uit Berat, Albanië van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu Faleminderit mamit! - Reisverslag uit Berat, Albanië van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu

Faleminderit mamit!

Door: Erwin en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

09 Juni 2025 | Albanië, Berat

We genieten van een heerlijk ontbijt (ik vergeet even dat ik zure boter heb geproefd) op het dakterras voordat we uitchecken en de wijnvelden inrijden. Na een klein half uur komen we aan bij restaurant Roshniku. Daar hebben we een kookworkshop geboekt, maar ze hadden ons niet verwacht. Zoon Ardit wordt gebeld en komt er aan met een kwartier. Samen met zijn moeder (zo'n leuke dame) gaan we aan de slag. Eerst deeg uitrollen voor de byrek, daarin blijkt Erwin een stuk beter en sneller dan ik haha. Hij heeft de onderkant snel goed vanformaat en stopt deze in de vorm. De vulling is al door mamit klaargemaakt: kool koken in water en daarna nog een keer koken in melk. Wat lente ui, spinazie en maïzena erbij en je krijgt een lekker prutje. Deze vulling stopt Erwin de vorm, ik doe de deegdeksel erop en daarna gaat het geheel op het houtvuur. Daarna snijden we paprika's en tomaten voor de Fërgëse. Deze gaan ook op het houtvuur in een andere pan met olie. Goed lang sudderen, terwijl we Japrak maken: wijnbladeren gevuld met rijst, lenteui en munt. Als dat klaar is raspen we kaas en kloppen we 2 eitjes, dit gaat in de pan bij paprika's en tomaten. We kletsen wat Albanees met de moeder, handen en voetenwerk en weer nieuwe woorden geleerd :) Erg leuk!

We gaan aan tafel, daar krijgen we veel meer dan we zelf gekookt hebben, smeersels, kaas, olijven, brood, gebakken aardappel, geit en dan natuurlijk onze byrek, japrak en fergese. En dat alles met heerlijke Alpeta wijn van de agruturismo en wijngaard waar we vanavond slapen. Dit zijn de ooms van Ardit die de wijn maken. Nadat we vol zitten, nemen we afscheid in het Albanees. Ishte fantastike. Faleminderit Ardit dhe mamit. Pershendetje per mamin. Mirupashim! Ardit zegt nog als ik een week blijf spreek ik Albanees haha. Mooi compliment. We rijden in 1 minuut naar Alpeta wijngaard en agruturismo. Bij het inchecken krijgen we meteen weer een glas wijn en nuttigen dit met een geweldig uitzicht vanuit het restaurant!

We zetten onze spullen op de kamer en lopen naar het meertje Roshniku. Berg af, dat moeten we straks dus omhoog. Onderweg zien we grote padden die vanaf de kant het water inspringen of op het water liggen te zonnebaden.We gaan op een steigertje zitten en ik overweeg om te gaan zwemmen. Het water voelt heerlijk en echt niet koud als ik met mijn voet voel. We worden afgeleid door een koor aan padden gekwaak. En wat we dan zien..... een slang die zoeft over het water, met een snelheid niet normaal!! Daarom waren de padden dus zo overstuur, wij gaan echt niet zwemmen! We chillen aan het water, maar zijn alert op nog meer slangen. Meermaals zien we slangenkoppen boven water komen.

Tegen half 6 lopen we terug naar de agruturismo, we frissen ons op en staan om half 7 klaar voor een wijntour. Ik vraag nog even of de slangen hier giftig zijn, uhmmm hij heeft geen idee en is er zelf ook geen fan van. Wel geeft hij aan dat dit het seizoen is voor deze beesten. En over seizoenen gesproken, hier op deze winery is Wie is de mol geweest en Married at first sight. Grappige details! We gaan eerst even de velden in om wat historie te horen, daarna de uitleg over het wijnproces, dan de uitleg over het rakiproces en dan....... proeven! En waar!! Een fantastische tuin, onder de druivenranken, met een lange tafel, hangende flessen wijn, hapjes op tafel, mooie muziek uit de speaker. Ach Ed, als ik nog een keer met je kon trouwen dan hier of in ieder geval in zo'n ambiance!!

We proeven witte wijn, rosé en rood. Gëzuar (proost)! Hier maken ze jaarlijks zo'n 25.000 flessen van. Lokaal gebruik voor restaurants. Daarna proeven - nouja we slaan ze achterover -3 raki's (classic, muscat en een soort whiskey), met Albanese spelregels. Dit houdt in: een goede speech per raki van degene die aan het hoofd van de tafel zit ("Long live the King of England" begon het mee), een penningmeester (aangewezen door het hoofd van de tafel) die in de gaten houdt of niemand drinkt voor de speech is geweest, zelf pas mag drinken als alle gasten de raki op hebben en een liedje moet zingen op het eind. Gaat het fout? Dan moet je extra raki drinken haha. We kletsen met wat andere toeristen. Het is gezellig aan tafel, na het afsluitend lied van de penningmeester - Always look on the bright side of life - gaan we richting restaurant. Daar drinken we nog een wijntje op het terras om vervolgens na te kletsen op ons eigen balkonnetje

• 11 Juni 2025 - 14:23

Cindy:

Wat gaaf zo'n kookworkshop en ook de omgeving waarin jullie deze workshop hebben gedaan zeg.

Brrr....bijna gezwommen tussen de slangen. Fijn dat de padden jullie alert maakten. Brrr...

Leuk ook zo'n wijntour. Even tussen ons gezegd en gezwegen Marjan: je kunt je trouwbeloftes altijd hernieuwen hoor ;-). Niks zeggen....haha.

Proost zou ik zeggen op weer een mooi, nieuw verslag. Liefs!