Speciaal bier in niet zo speciaal Tirana

Door: Erwin en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

15 Juni 2025 | Albanië, Tirana

Op 14 juni pakken we onze spullen en checken uit. We laten Himarë achter ons en gaan via de Llogare pass naar Tirana. Bij de Llogare pass maken we een wandeling van zo'n 1,5uur naar berg Maja e Thanasit. Mooie uitzichten maar het hoogtepunt blijft uit. Vanaf hier rijden we verder, onderweg zien we veel bunkers. Rond 16u komen we aan in Tirana, wetanken, hoeven we dat morgenochtend niet meer te doen. We doen een wandeling door de stad. We bezoeken het Skanderbeg-plein. Midden op het plein staat het standbeeld van Skanderbeg, de nationale held. Ook zien we de Et’hem Bey-moskee en de klokkentoren. We lopen langs een bunker (24 kamers telt deze en is ook te bezoeken, maar ik ga niet onder de grond met mijn claustrofobie).

Om de hoek is Murat Toptani straat, dit is een populaire voetgangers weg met allerlei winkeltjes en restaurants. De naam komt van de Toptani familie, dit was een belangrijke Albanese adelijke familie aan het begin van de 20e eeuw in Ottomaans centraal Albanië. Als ik naar het kasteel wil lopen, blijkt dat de ingang van deze straat al het kasteel was haha. Tirana is geen mooie stad, met veel oude Sovjet gebouwen. Verder zijn er weinig bezienswaardigheden.

Als we richting de taproom lopen van Pan's microbrewery komen we langs een grote trappen piramide. Die beklimmen we voor een mooi uitzicht. Vooral het uitzicht op de Grote Moskee. Bij Pan's microbrewery drinken we ons eerste speciaal (tap)biertje deze vakantie. Lekker!

We lopen langs kunst - zien we hier veel - terug naar ons hotel om ons op te frissen en eten een hapje bij Hops bar, begeleid met nog meer speciaal bier, je kunt het maar missen toch Ed? ;)

Het zit er op morgen vliegen we terug naar Düsseldorf.9.15u is de vlucht gepland, dus we moeten op tijd op! En terwijl ik dit schrijf weten we al dat we 3uur vertraging hebben, dus zitten we op een terras tegenover het vliegveld te wachten met een lekkere kop koffie en we bespreken de wrap up en wat we nu echt van Albanië vonden.