Khao Sok: pretpark of national park?

Door: Erwin en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

08 Februari 2026 | Thailand, Ban Ta Khun

6 februari

We reizen vandaag in een uurtje met het vliegtuig naar het zuiden van Thailand: Surat Thani. Het werkt allemaal weer goed. De Grab die ons naar het vliegveld in Bangkok brengt, de check in, even koffie drinken, bij de pharmacy plai crème gekocht voor mams (had ik nog nergens kunnen vinden). Om 12.45 landen we in Surat Thani. Het is de eerste keer dat we een Grab vooraf hebben geboekt en dit werkt top! Met een klein uur brengt hij ons naar het Belong Jin the Dam hotel, dichtbij Khao Sok National Park en dichtbij het Cheow Lan Lake. Daar checken we in en vergapen we ons aan het fantastische uitzicht vanaf ons balkon. We kunnen zo het trappetje af het zwembad in. Heerlijk! We relaxen, en dat is wat we - na morgen - ook voornamelijk de rest van de reis gaan doen. Ik verwacht dus dat de reisverslagen een stuk korter gaan worden ;)

We boeken een dagtour voor morgen naar het Cheow Lan Lake en Khao Sok National Park. 's Avonds eten we bij het hotel, waar een live bandje speelt. De prijzen liggen een stuk hoger dan wat we gewend waren de afgelopen twee weken, maar dit zal niet anders worden als we overmorgen naar Koh Phangan gaan.

7 februari

Om 9.45 worden we opgehaald met een songtaew (pick up bus met achterin banken) en naar de Ratchaprapha pier gebracht. En wat we daar zien!! Het lijkt wel een mierennest, zoveel mensen! Het lijkt wel een schoolreisje naar een pretpark. We zijn groep rood en we worden over 2 boten verdeeld. Het is proppen, ik voel me als een sardientje in blik. Een uurlang zit ik met mijn vingers mijn oren dicht te drukken omdat we achterin bij de motor zitten, ik zie weinig, zit in het midden en ben niet de grootste haha. We meren aan bij een stukje jungle en leren daar weer iets meer: dat je bamboe niet zo rauw moet eten want er zit cyanide in... uhhh oké en wij hebben er laatst uit gegeten?! Lantang (ookwel Lantana) bladerenmoet je ook vermijden om aan te raken, kun je namelijk huiduitslag en jeuk van krijgen. We slenteren de groep achterna. Wel leuk: we zien een vliegend draakje op een boom, die op dat moment dus helaas niet 'vloog'. Wel zag ik zijn keelzak uitzetten. Daarna gaan we door naar de Diamant Cave/Phra Kai Petch Cave. Erwin gaat met een zaklampje naar binnen en ziet stalactieten, stalagmieten en vleermuizen. Het is er superdruk. Dan is het tijd voor een verwacht hoogtepunt, namelijk de: "3 brothers", de iconische, drie puntige kalkstenen rotsen midden in het smaragdgroene Cheow Lan-meer. Het valt een beetje tegen, maar ach we hebben het gezien. Het wordt soms vergeleken met Halong Bay, maar daar zijn we ook geweest en dat is toch echt anders en magischer! We varen dicht langs een rots waar we apen zien, waarvan één met een jonkie. Toch leuk om die ook gezien te hebben! We varen door naar een floating hotel/restaurant,daar nuttigen we onze lunch, bestaande uit..... juist rijst! Daarna hebben we ruim 1,5uur tijd om te relaxen, zwemmen of kajakken. We gaan eerst kajakken, of nouja we.... Erwin peddelt en ik geniet. Eindelijk wat rust, want er zijn maar weinig mensen die dit doen. Dus we hebben toch nog wat pret in dit park! We zien apen en mooie natuur. Als we terug zijn nemen we nog een duik in het water. Met zwemvest want dat zijn we de hele dag verplicht te dragen anders riskeer je een boete van 5000 baht. Die €135 p.p. weten we wel beter te besteden! Dan is het tijd om te gaan, we claimen mooie plekken voorin de boot, waardoor we veel meer kunnen genieten van het uitzicht. Want eerlijk is eerlijk, ondanks de drukte blijft de omgeving prachtig! Iedereen die we vandaag spreken, is teleurgesteld in de tour en dan vooral de drukte. Had ik eerst nog spijt dat we geen privé tour hadden geboekt, een paar Belgen vertellen dat je dan naar dezelfde drukke plaatsen was gegaan, enkel de boot had je dan misschien alleen gehad. Khao Sok National Park is zoals ze zeggen misschien wel één van de oudste regenwouden ter wereld, het is volgens ook één van de drukste!! We worden weer met de songtaew teruggebracht en laten ons afzetten bij de 7 eleven: nu kunnen we nog biertjes halen. Vanaf vanavond 18u tot morgenavond 18u niet meer in verband met de verkiezingen. We chillen weer bij onze kamer, die we hebben moeten switchen, maar enorm is en heel relaxt. In de avond lopen we wat rond en belanden bij een eettentje met alleen een Thaise kaart. Superleuk! Met google.translate bestellen we ons eten: rijst met kip, garnalen en papaya salade. Wat je dan niet kunt weten is dat je gefrituurde garnalen met schil, kop en staart krijgt. Even googlen leert dat dat hier normaal is, prima kan en ook meer smaak heeft. Ik probeer het, maar ga toch pellen. Erwin eet ze wel voor een groot deel op. Het biertje dat we bestellen moest nog wel even met de scooter gehaald worden. We zijn weer een ervaring rijker, het was heerlijk en dat voor nog geen €7,5 haha.

• 08 Februari 2026 - 08:32

Mac:

Geweldig verslag weer, vliegend draakje........

• 08 Februari 2026 - 08:38

Mac:

En ook ff gelezen wat plai creme is, hier in europa zag ik nergens te krijgen, ebay! Top Marjan

• 08 Februari 2026 - 19:25

Cindy :

Ideaal inderdaad om met MyGrab van A naar B te reizen. Werkt goed! Geen idee wat plai crème is, zal eens opzoeken.

Prachtig zwembad bij dat hotel zeg, adembenemend.

Leuk zo'n vliegend draakje. Kijken of wij dat diertje dit jaar ook kunnen spotten. Een floating restaurant lijkt me ook wel een aparte ervaring zeg! Laat staan een hele garnaal haha.

En heerlijk om ook even relaxtijd te nemen, tijd vliegt en de dagen zaten goed vol zeg!

Liefs van ons

• 08 Februari 2026 - 20:26

Wouter :

Surat Thani. Slechte herinneringen aan. Met de trein vanuit Bagkok. Met een open legertruck naar de haven voor de oversteek naar Ko Samui. Keihard scheuren in de stromende regen. Billen knijpen. Kaartjes voor de ferry gekocht in Chang Mai. Bleken hier niks waard. Stressend de oversteek gered.