Fiets huren? €0,80! ... koekoek ;)
Door: Erwin en Marjan
Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan
04 Februari 2026 | Thailand, Sukhothai
2 februari
Na een typisch thais ontbijt met rijst (zoals bijna elke dag), en het voeren van de vissen bij het hotel,rijden we met dezelfde Grab chauffeur als gisteren naar het Sukhothai Historical Park (UNESCO werelderfgoed sinds 1991). We huren een fiets voor de hele dag voor.... tadaaaaa €0,80 per fiets. Echt niet normaal! En dan wonen wij in een fietsland,wat kost dat bij ons? We moeten wel zwaar trappen, maar hè dit is dan ook geen elektrisch exemplaar ;) We beginnen bij de grootste tempel Wat Mahathat. Vanuit daar fietsen we langs een bel die we natuurlijk luiden voor good luck. We vervolgen onze weg langs o.a. Wat Sa Si, Wat Si Sawai, het prachtige Wat Phra Pai Luang en de enorme buddha (ook wel: "hij die niet bevreesd is" genoemd) van Wat Si Chum. Onderweg zien we heel veel scholieren, tja de oude hoofdstad van Thailand is natuurlijk geweldig voor een praktische les geschiedenis! We zwaaien en 'hello-en' wat af :) En ondertussen trappen we van de ene naar de andere tempel, langs vijvertjes, ruïnes vol met duiven en idyllische bruggetjes.
Hadden we het al eerder over vogels, ook hier is de Aziatische koekoek erg aanwezig. Ook horen we in dit park weer een ander irritant geluid: overal hoor je voor je gevoel het getuut van een achteruit rijdende auto. Je wordt er gek van! Wat het is geen idee, googlen levert weinig op en het is misschien dan ook niet eens een vogel.
We pakken ook het westdeel waar we richting de prachtige bergen fietsen. We fietsen langs ruïnes van tempels en buddha's, mijn slippers worden doorboort door iets super scherps, geen idee wat,het lijkt goed te gaan. We zien een hele mooie hop vogel en tempels/chedi's met Sri Lanka invloed en dus olifanten (beelden, geen echte ;). Na heel veel tempels, pakken we na het noorddeel ook nog het zuiddeel van het complex. We zien velden vol met reigers, mooie bloemen en we zien Wat Chetuphon en Wat Chedi Si Hong. Hier zijn overblijfselen te zien van 4 buddha's in verschillende poses: staand, liggend, zittend en wandelend. Ik google nog even wat het ook alweer betekent. Dus voor de geïnteresseerden:
Zittende Boeddhais de meditatiehouding:
• Betekenis:Verlichting, meditatie, en innerlijke rust. Symboliseert het overwinnen van demonen en brengt balans.
Staande Boeddha(Onderwijzende/Krachtige houding):
• Betekenis:Kracht, innerlijke groei, en het onderwijzen van de leer na de verlichting. Symboliseert het kalmeren van gevaren of het brengen van vrede (rechterhand omhoog)
Liggende Boeddha(Parinirvana-houding):
• Betekenis:De laatste momenten van Boeddha's aardse leven en de overgang naar het Nirvana (volledige rust). Symboliseert harmonie en sereniteit.
Lopende Boeddha:
• Betekenis:symboliseert gratie, innerlijke vrede en de bereidheid van Boeddha om alle voelende wezens te helpen en te begeleiden op hun pad naar verlichting.
We zien ook zo nu en dan versiering om bomen, gekleurde linten. We weten waar het voor is, want tijdens onze jungletour vertelt gids Kit dat deze worden aangebracht als offer voor geluk of om bomen te beschermen tegen omhakken, aangezien men gelooft dat er geesten in deze bomen wonen.Net zoals we weten dat de oude slingerende bomen die we jaren geleden ook zagen in Angkor What, de nieuwe bomen zijn die de dode oude eronder bomen als ware verslinden.
Na 4,5u fietsen en tempels bekijken zijn we er klaar mee. We leveren de fiets in, regelen een Grab en drinken een biertje in het stadje. Daarna koelen we af bij ons hotel! We eten weer heerlijk bij het Poo restaurant , waar ze de benen uit het lijf lopen omdat het druk is. Dus ik zeg: mai pang rai ran: niet haasten! Dat wordt goed ontvangen, met een grote glimlach. Als we spicy bestellen, worden de ogen groot en bijna vol trots met een lichte "echt"? Jaaaa!! Het is allemaal weer fanatastisch: springrolls,noodles en Pad Krapow Gai.
3 februari
Na weer een thais ontbijt en het voeren van de vissen stappen we om 8.50 in onze taxi naar Kanchanaburi. Dit is niet makkelijk om met de bus te doen, dus daarom doen we het op deze manier, het gaat overigens ook een stuk sneller! Met ruim 5u (inclusief één plasstop), zijn we er.Het hotel is een goedkoopje, op de foto's zag het er beter uit dan in het echt.. achja,voor €40 voor 2 nachten mogen we niet klagen.Het is in ieder geval schoon! We regelen een Grab en gaan op onderzoek uit.Ook hier is het weer één hoofdstraat, met de vreemdste bordjes die we tegenkomen: "get high for 50 baht", "get drunk for 10 baht", "sorry we're hangover". We lopen naar de Chong Kai Allied War cemetry. Deze Erebegraafplaats is één van de drie rustplaatsen voor de slachtoffers van de Dodenspoorlijn. De dodenspoorlijn ( Death Railway) is de beruchte Birma-Siam Spoorweg tussen het toenmalige Birma (Myanmar) en Thailand.Hier liggen de stoffelijke resten van 6.982 Australische, Britse en Nederlandsekrijgsgevangenen. De begraafplaats is door de Nederlandse overheid erkend als officieel Nederlands ereveld. We pakken een terrasje, pakken een folder voor een excursie morgen (we blijven in dubio, zelf met de trein maar dan 2u heen en 2u terug of een totale tour) en lopen naar de Bridge over the River Kwai. Het is hier druk. We lopen midden over de brug die gewoon nog in gebruik is. Het is ook indrukwekkend, zeker als de trein voorbij rijdt en iedereen aan de kant moet. We eten luxe Thais bij Keeree Tara: vis en heerlijke saté. Daarna boeken we een tour voor morgen waarbij we de Erawan watervallen aandoen, de Hellfire Pass en ca 45-60min met de trein gaan, voordat we bij de Bridge over the River Kwai eindigen. Vervolgens lopen we langs de achterbuurt, met agressieve honden waardoor we omlopen, naar een bierwinkel. Super grappig! Één van de gekochte biertjes drinken we voor de zaak op. Daarna gaan we met de Grab richting hotel, waarbij we ook nog even met een politiecontrole te maken krijgen. Gelukkig is dit daar heel normaal: "for safety", aldus onze chauffeur.
04 Februari 2026 - 06:51
Mac:
Weer een top verhaal en yess Bridge over the River Kwai.....wow
04 Februari 2026 - 16:49
Cindy :
Geweldig weer! En zowat gratis fietsen. Leuk! Was het wel te doen qua warmte?
Al die tempels, prachtige vogels en wonderen van de natuur. Mooi hoor. Ook de betekenissen van de Boeddha's: erg interessant.
En dat dagelijks ochtendritueeltje met vissen voeren: wat eten die vissen eigenlijk? Ook rijst haha.
De excursie naar de memorial en Bridge over the River Kwai klinkt ook wel indrukwekkend zeg.
Nou, bijkomen maar weer en heerlijk genieten verder.
Liefs van ons!