High five Hotman! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu High five Hotman! - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu

High five Hotman!

Door: Erwin en Marjan

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

02 Februari 2026 | Thailand, Chiang Mai

31 januari

Om 8.40 worden we opgehaald voor onze Zabb E Lee cooking class. Onze teacher heet M en ze vraagt ons onderweg naar de markt wat de keuze voor het menu is. Als Erwin voor de hete lokale soep kiest zegt ze "oeee Hot Man"! Haha, don't I know ;). Ze neemt ons eerst mee naar een lokale markt met uitleg over groenten. Daarna gaan we richting de plek waar we gaan koken. En wat voor plek is dat!! Ontzettend mooi aangelegde tuinen, heel veel verschillende kookstations, prachtig! We beginnen met de appetizer. Erwin maakt gebakken springrolls en ik een thai fresh springroll. We maken er allebei iets fantastisch van en het smaakt heerlijk. Daarna maakt mijn "hot man" cashewnut chicken en Tom zabb (die lokale hele pittige soep) en ik maak Pad thai en een soep Tom Yum Kung. Daarna kunnen we het weer opeten. Lekker! Tijdens het maken van de gerechten high fiven we wat af met onze zingende kooklerares M. Dan gaan we allebei nog met een curry aan de slag: Erwin de Paenang curry en ik de lokale Khao Soy (Chiang Mai noedels). We zitten eigenlijk best vol, maar eten toch nog wat van de gerechten. De mango sticky rice die we tussendoor ook nog even gemaakt hebben gaat in een bakje mee naar het hotel! Als we daar aankomen vallen we midden in de Thai Tea van het hotel en gaan met Thaise poffertjes aan het zwembad zitten. Jeetje, het is goed dat we een deel ook verbruiken doordat het hardwerken is voor ons lichaam in deze temperaturen. Eten hoeven we vandaag niet meer. In de avond lopen we langs verlichte tempels. Wat? Ja hoor nog een Wat. Maar we zijn op zoek naar Wat Chedi Luang, en wat we daar zien: de tempel wordt langzaam verlicht door monniken met duizenden kaarsjes. Heel bijzonder! Wat Chedi Luang is een historische 14e-eeuwse tempel die bekend staat om zijn enorme, deels ingestorte stoepa (chedi). Het was ooit het hoogste gebouw in het Lanna-koninkrijk en herbergde vroeger de beroemde Smaragdgroene Boeddha die we in Bangkok hebben gezien. Wat me wel verbaast is dat ik de hal van de city pillar niet in mag als vrouw zijnde. Reden: vrouwen menstrueren, en dat beschaamd en beschadigd de heiligheid van deze 'city pillar'. Oké....... alsof ik daar iets aan kan doen ;)

Daarna lopen we door naar het Chiang Mai Boxing Stadium voor een avondje Muay Thai oftwel Thais boksen. Onderweg zien we dat er geen alcohol meer wordt verkocht tussen 18u vanavond en 18u morgenavond in verband met voor-verkiezingsdag morgen. Voorverkiezingen zijn voor degenen die zich al vroeg aangemeld hebben of zoiets, ik kom er niet helemaal uit hoe het hier werkt. Toch kunnen we een biertje kopen in het stadium. Achteraf gezien had ons dit 6 maanden gevangenisstraf kunnen opleveren of een boete van €245 (doe die dan maar), want er is geen uitzondering voor welke vorm van tourisme/evenementen/etc. Goed om te weten, want op de echte verkiezingsdag 7-8 februari geldt hetzelfde! Eenmaal binnen nemen we zitting op de hoogste tribune waar we heel mooi overzicht hebben en wat nog steeds heel dichtbij is. Al snel begint het eerste gevecht. Bijzonder om te zien: rituelen, vechttechnieken en uithoudingsvermogen worden gecombineerd. Niet alleen mogen vuisten gebruikt worden, maar vooral ook knieën, ellebogen en benen. Sportwedstrijden bezoeken in het buitenland blijft toch wel een mooi iets. Na 3 uurtjes is het af en lopen we terug naar ons hotel.Soms zie je hele rare dingen: "women massage by 'ex-prisoners'.... uhmmm, we denken er verder maar niet over na.We relaxen nog even op het balkon van ons hotel nu het nog kan, morgen reizen we naar Sukhothai.

1 februari

Na nog een fantastisch ontbijt is het tijd om een Grab te bestellen naar het busstation. Een vrolijke vrouw bij de bus zegt dat we nog even moeten plassen want vrij vertaald: "ieuuwww in de bus wil je niet moeten plassen" we lachen er om met z'n drieën haha. Dit illustreert ze ook nog even door met haar vingers haar neus dicht te knijpen. We krijgen water en snackjes (gedroogde banaan en aardappel) waarmee we de boerenhuisvrouwen steunen. Na 2 uur hebben we een stop om te lunchen. We kopen een magnum en cornetto en krijgen met ons busticket korting waardoor de ijsjes nog maar 35 baht kosten, tegen de wisselkoers van Mr. Pierre is dat nog geen €0,95! Om half 5 komen we aan op het busstation. Een tuktuk dame krijgen we niet overtuigd om ons voor 80baht naar het hotel te brengen, terwijl we laten zien dat Grab het voor 77 baht doet. Dus dan de Grab, die er met 2 minuten is. Hotel is leuk, met mooie gouden karpertjes in de watertjes eromheen. We lopen het stadje in, verbazen ons weer om die ongelooflijk irritante (eerder door mij Pino genoemd) vogel die zich best vaak laat horen, vooral tijdens zonsopgang en zonondergang. Het blijkt de Aziatische koekoek (Nok Ga-wow) te zijn, zijn roep wordt steeds intenser en hij laat zich vooral tussen december en april horen.

Het stadje bestaat uit slechts één hoofdstraat en een Tree of Love market (ohja en natuurlijk een night market op vrijdag, zaterdag en zondag). Op de Tree of Love market eten we een inktvisje in pittige saus voor we een terrasje pakken. Daarna eten we bij het Poo restaurant. De naam van het restaurant doet het eten geen eer aan. Het smaakt namelijk fantastisch!! Het restaurant is overigens vernoemd naar de eigenaar en niet naar wat anders ;) Na wat muggengeplaag op ons terras, tja het nadeel van een pool access room, gaan we lekker slapen!

• 02 Februari 2026 - 15:20

Cindy:

Die kooksessies lijken me echt geweldig om te doen en dan ook nog in die ambiance. Wauw, klinkt ook erg lekker allemaal. Jammie!

Voor wat betreft de ijsjes tijdens de pauze van de busreis: was er ook Dorian ijs te koop? Niet aan te bevelen trouwens haha.

Ik vind de namen daar altijd zo grappig, zoals van de tempels maar ook van de markets. Leuk joh. Veel plezier.

Liefs van ons

• 03 Februari 2026 - 16:52

Kim:

Gaaf hoor samen kook cursus gevolgd.

En wat staan jullie leuk zo saampjes op de foto met jullie zelf gemaakte gerechten.

Veel plezier nog kusjes van ons.

De meisjes missen jullie wel vooral gin mist het bellen via snapchat[e-1f609]