誕生日おめでとう - Reisverslag uit Takayama, Japan van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu 誕生日おめでとう - Reisverslag uit Takayama, Japan van Erwin en Marjan - WaarBenJij.nu

誕生日おめでとう

Blijf op de hoogte en volg Erwin en Marjan

20 Mei 2024 | Japan, Takayama

Tanjobiomedeto! Happy birthday to me! We nuttigen een heerlijk verjaardagsontbijt in ons hotel. Ik rol mijn eigen sushi met de per 3 stuks verpakte zeewier reepjes (gisterochtend afgekeken van een Japanse dame). Lekker!!

We doen rustig aan en lopen rond 9.15u naar het busstation. Daar pakken we de bus om 9.55u naar de volgende plaats in de Japanse Alpen: Takayama. Over 83 kilometer doen we 2,5 uur. We gaan dwars door de bergen, de tunnels zijn smal en soms moeten we stoppen omdat bussen en vrachtwagens bijna niet langs elkaar heen kunnen. De uitzichten zijn prachtig en de tijd vliegt voorbij. In Takayama lopen we in 5 minuten naar ons hotel. We zitten in het Mercure hotel. We laten onze bagage achter (inchecken kan ook hier vanaf 15u) en boeken de privé onsen voor 21.30. Ze bevelen ons aan om ons even als Accor member te registreren want dan is het gratis. Een onsen is een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser. Japan is een vulkanisch actief land en er zijn daardoor duizenden onsen verspreid over het hele land. De meeste onsen zijn openbaar, maar wij hebben niet zoveel zin om met al die Japanners naakt in een bad te zitten en zijn blij met de mogelijkheid om het op deze manier toch te kunnen ervaren.

We gaan het stadje in. Regent het eerst nog, het klaart snel op. We halen supermarkt sushi, die de kwaliteit van de sushi restaurants in Nederland overtreft. Alleen jammer dat je daarna geen prullenbak kunt vinden haha.... we lopen door de straat waar alle toeristen op af komen: Sannomachi street. Hier, in het oude centrum, zien we typische oude Japanse huizen met onder andere houten theehuizen en sake brouwerijen. We lopen door de smalle straten en proberen al die toeristen weg te denken...... Best lastig haha. We lopen door naar de Takayama Betsuin Shorenji Temple. Een grote boeddhistische tempel die ongeveer 500 jaar geleden is gebouwd. Wij nemen de artiesteningang want google.maps laat ons weer eens via een bijzondere weg lopen. Dat gebeurt ons wel vaker deze reis. Daarna lopen we door naar de Sakurayama Hachimangu schrine. Er is hier veel hout gebruikt, wat het een eigen look en feel geeft. Als laatst lopen we naar de Hida Kokubunji Temple. De tempel heeft een 3 verdiepingen tellende Pagoda en is ook bekend vanwege de oude gingko boom die erg groot en mooi is.

Voordat we inchecken in ons hotel is de laatste stop: Jibiruya, een kleine brouwerij. Cheers on my birthday!

We checken in en wauw wat een luxe mooie kamer, met volgens mij een heerlijk bed. Dat is wel even nodig. En ik besef me nu ook dat ik nog niet geschreven heb over de pyjama. Tot nu toe hebben we in elke kamer nog een pyjama op ons bed gevonden. Nu was het even zoeken, ze liggen in een la. We hebben er ook zeker al gebruik van gemaakt, maar niet zoals de mensen in het hotel ervoor die er in gingen ontbijten haha....

's Avonds eten we bij een heel lokaal restaurantje hida beef. We gaan binnen door te bukken onder de lappen stof die buiten hangen (het is al bijna of we buigen haha). Deze lappen stof heten noren. Oorspronkelijk bedoeld om de mensen tegen zon, stof, hitte en kou te beschermen, nu dient het vaak ook als reclamebord omdat de restaurantnaam er meestal op geschilderd staat. Er zijn tatami matten waar we kunnen eten (en dus schoenen uit) en gewone tafels. We worden aan een gewone tafel geplaatst, eet wel zo makkelijk ;)

De Hida beef die we eten is een typisch gerecht uit deze streek (we zitten in de Hida streek). Het is rundvlees en komt van de zwarte Japanse koe. Deze koe is bekend in de regio vanwege de kleur, textuur en de heerlijke smaak. Vreemde is wel dat we nog nergens vee hebben gezien. Met gebarentaal en een hoop 'arrigatos' weten we ons te redden en wordt er een bakplaat op tafel gezet waarop we hida beef plakjes bakken. Voor het andere gerecht krijgen we hida beef blokjes op een vuurschaaltje en moeten we nog even bakken en roeren. Lang eten doen de mensen hier niet, daarom vinden Japanners het volgens mij ook niet zo erg om buiten in een lange rij te wachten voor ze aan tafel kunnen. Na zo'n 45 minuten buigen en arrigot-en we onszelf de deur dan ook alweer uit. Daarna lopen we door de uitgestorven straatjes met typisch Japanse huizen. Was het vanmiddag nog lastig om de toeristen weg te denken, nu is het bijna uitgestorven. Dit geeft het een veel authentiekere sfeer. Daar houden we van!

We relaxen nog wat op onze hotelkamer voordat het tijd is om de onsen in te gaan. Het bad is heerlijk heet! Gelukkig zijn er openslaande deuren waardoor je een buitengevoel ervaart. Geen idee of dit water ook echt uit een geiser komt, maar het ontspant geweldig. Dit doen we morgen weer!

• 23 Mei 2024 - 09:11

PaMa's:

Hieperdepiep, weer een mooi verslag

• 23 Mei 2024 - 09:39

Cindy:

Wat een heerlijk verjaardagstaartje zeg! Dat is nog eens wat anders.

Tja, gebrek aan prullenbakken heeft ook nadelen haha. Je moet er wat voor over hebben hè.

Heerlijk eten weer als ik het zo lees zeg. Genieten allemaal lijkt me. En dan door uitgestorven authentieke straatjes lopen, heerlijk.

Onsen kende ik nog niet, ook maar op mijn wensenlijst zetten om eens te ervaren ;-)

Veel plezier. Liefs van ons.

• 23 Mei 2024 - 09:41

Cindy:

Nog aanvullend: klopt toch dat de titel van dit bericht 'Gefeliciteerd' is?